ROOM OF SOLUTIONS


  • KURSER
  • RYK KLIMAET
  • BLOG
  • FINT
  • FRA TÅRN TIL TORV
  • OM GERD
  • KONTAKT
  • 🇩🇰
  • 🇬🇧

IDEER, EKSEMPLER OG RESSOURCER TIL DÆKNING AF CORONAKRISEN



Den gode dækning af Corona-situationen



NYHEDSJOURNALISTIKKEN



Hvad er status? Det er selvfølgelig det første spørgsmål, journalistikken skal svare på. Hvor mange er smittede, hvordan udvikler det sig osv.



DEN UNDERSØGENDE JOURNALISTIK



Stil de svære spørgsmål, vær kritisk overfor den information du får. Men vær kritisk når det er relevant - ikke blot for at fremstå kritisk på et pressemøde.



DEN KONSTRUKTIVE JOURNALISTIK



Facilitér samtaler, der kan bringe løsninger frem. Led efter de mulige løsninger. Husk at denne type journalistik forudsætter de to andre; nyhedsjournalistikken og den underøgende journalistik.



FINT og corona



FÆLLESSKAB



Involver dem du laver journalistik til. Efterspørg deres spørgsmål, lyt til deres tanker og find ud af, hvordan du bedst kan hjælpe dem så de bliver i stand til at håndtere deres situation.



INSPIRATION



Hav fokus på, hvordan du kan inspirere med din journalistik. Undersøg hvordan folk håndterer situationen. Fortæl historierne om, hvordan man klarer sig igennem. Vis hvordan man kan hjælpe hinanden. Folk vil gerne hjælpe!



NUANCER



Pas på med ikke at skræmme - og pas samtidig på med ikke at tone faren ned. Sørg for hele tiden at have nuancerne med, når du kommunikerer. Hav fx en fakta-boks med, hvor de vigtigste fakta er opstillet.



TILLID



Ved at gå kritisk og konstruktivt til værks, kan du understøtte tilliden til de institutioner, der styrer os igennem krisen. Stil de kritiske spørgsmål, når det er relevant. Men undgå at vække tvivl og skabe usikkerhed, hvis det ikke er nødvendigt.



RESSOURCE-STEDER



CONSTRUCTIVE INSTITUTE



Samler flere gode eksempler på, hvordan du kan gøre din journalistiske dækning mere konstruktiv


mERE

POYNTER



Poynter laver et dagligt nyhedsbrev med gode idéer og tips til, hvordan man kan dække krisen.


mERE

REFRAME



Et amerikansk nyhedsbrev, der dagligt indsamler gode råd til primært lokalmedier om, hvordan de skal dække corona-krisen.


mERE

FAKTA



På Johns Hopkins University samler de fakta om Covid-19 i real-time i et interaktivt dashboard.

De udgiver samtid en blog om udviklingen.


mERE

GODE EKSEMPLER PÅ DÆKNING AF CORONA-KRISEN





NEW YORK TIMES





New York Times udgiver en e-bog, der er gratis at downloade for alle. Den lille bog svarer gennem de 162 sider på spørgsmål, som; Hvordan smitter det, hvordan skal jeg rense min telefon, hvordan skal jeg tale med mit barn om det, hvordan skal jeg passe på mine gamle forældre osv.



Fyens Stftstidende





Fyens Stiftstidende lancerer en kampagne, hvor de opfordrer til, at man bakker op om det lokale handelsliv. Et tydeligt eksempel på, hvordan man som medie kan tage rollen på sig, som nogen der kan hjælpe lokalsamfundet med, der er brug for.



NRK





NRK fortæller, hvordan lokalsamfundet bakker op, når sygehuset beder om hjælp. Historien indeholder samtidig de konkrete fakta om, hvor mange der er smittede, hvor stort problemet er pt mv.



BBC





BBC beskriver, hvordan man passer på sit psykiske helbred, når der er krise omkring en. Konkrete og let tilgængelige råd.



ZETLAND





Zetlands tænker allerede her i starten af krisen videre. Hvad vil det her komme til at betyde på lang sigt. De styrker perspektivet, og giver en fornemmelse af, at det her kommer til at afterlade meget mere end minder om en krise.



DR





DR hjælper folk med at få svar på deres spørgsmål. De samler svar ind fra relevante fagpersoner.



THE GUARDIAN





The Guardian forklarer, hvordan en vaccine bliver lavet og hvor lang tid, det tager. De kigger fremad og leder efter løsninger i stedet for blot at fokusere på problemet.



IRISH DAILY MAIL





Irish Daily Mail valgte at gå ud med en forside, der pegede fremad i stedet for blot at fortælle om krisen. Dækningen forklarer om situationen, præsenterer fakta, men viser også, hvordan vi hver især kan redde liv.



NEW YORK TIMES





New York Times skriver her om, hvordan livet i byen bliver påvirket af krisen. Der trækkes perspektiver tilbage til andre kriser såsom 2. verdenskrig, den sorte død i middelalderen og terrorangrebet 9/11. Den overordnede pointe er, at vi skal finde ud af det - sammen.



GALILEO





Det tyske tv-program Galileo arbejder målrettet mod at være "hjælpsom" i sin corona-dækning. Historien her er et eksempel på, hvordan de lykkes med både at oplyse om den skræmmende udvikling og samtidig skabe håb.


mere

SVT





SVT samler eksperternes svar på spørgsmål om corona. Dækningen involverer og engagerer seerne undervejs.


mere

TV2FYN





Den lokale fynske tv-station TV2Fyn besluttede fra krisens start at afsætte en stor del af redaktionen til at arbejde målrettet med at finde svar på fynboernes spørgsmål. Det er der kommet en lang række artikler ud af - alle med rubrikken: En fynbo får svar.


mere

ADRESSEAVISEN





På Adresseavisen skriver chefredaktøren om, hvorfor avisen ikke bare giver journalistikken gratis væk. Hun forklarer, at der skal penge ind før der kan komme journalistik ud. Også når det er vigtig journalistik.


more

ANDREJ BAUER





Andrej Bauer, der er professor i matematisk computervidenskab har lavet den her meget oplysende visualisering, der forklarer konsekvenserne af at isolere sig - eller lade være.


more

ALTINGET





Hver dag kl 12.45 publicerer Altinget en artikel med dagens overblik. Her gennemgår de dagens udvikling og vigtigste status. Det giver et godt og nuanceret overblik over situationen.


more

HØJSKOLER





Højskoleelever beretter om deres oplevelse af at være udelukket fra fællesskabet under Corona-epidemien og fortæller, hvad de håber, det vil betyde for fremtidens fællesskaber. Alle beretninger samles til en udstilling.


more

20 MINUTES





Det franske medie 20 Minutes viser eksempler på virksomheder, der lykkes med at klare sig i krisen ved at være kreative på forskellige måder. Fx ved at skifte fra at producere shampoo til at produceres håndsprit.


more

SUDDEUTSCHE ZEITUNG





Den tyske avis viser , hvad vi kan lære af Taiwans, Hong Kongs, Singapores og South Koreas erfaringer med SARS-udbrud.


more

Seks måder Fyens Stiftstidende oprettede nye forbindelser med sine brugere under Coronakrisen



Ingen kan mødes, journalisterne arbejder hjemmefra, alle interviews foregår over telefonen, og intet er som planlagt. Men hos Fyens Stiftstidende har nedlukningen ført til nye niveauer af læser-engagement og relationer. Relationer der vil leve videre, når samfundet engang åbner igen.



At engagere dit publikum på en konstruktiv måde er kernen i journalistikkens fremtid — og især for de lokale medier. I løbet af denne periode med en nedlukning i store dele af vores samfund, rammes de lokale medier meget hårdt på økonomien, fordi økonomien for de fleste lokale medier stadig er baseret på annoncer. Og da annoncerne er nogle af de udgifter, der først spares væk mange steder, rammer Corona-krisen særligt hårdt de lokale medier. Afskedigelser og endda lukning af medievirksomheder bliver gennemført over hele verden i disse dage. For at holde sig i live og være i stand til at informere, hjælpe og forbinde samfund, skal medievirksomhederne finde nye måder at være meningsfulde i deres samfund på. At skabe forbindelser ved at engagere dit publikum på en konstruktiv måde er en central vej for et medie at være meningsfuld. Her er seks eksempler på, hvordan det danske regionale mediehus Fyens Stiftstidende blev relevant for deres læsere ved at arbejde konstruktivt og involverende.



1. Hjælp det lokale erhvervsliv





En af de første reaktioner på Corona-krisen var, at man i stigende grad blev opmærksom på, hvordan man kunne passe på hinanden i lokalsamfundene, og da de lokale virksomheder begyndte at mærke krisen for alvor, skabte avisen en hjælpelinje, hvor de lokale virksomhedsejere kunne få gratis hjælp. Avisen samlede alle spørgsmålene og fik ved hjælp af samarbejder med blandt andet advokater, læger og revisorer for at få svar til det lokale erhvervsliv. Mere end 100 fynske forretningsfolk sendte deres spørgsmål til deres lokale medie, og på den måde lyttede Fyens Stifstidende til og hjalp lokalsamfundet. Læs mere om erhverv112 her:


Læs mere

2. Hjælp læsernes med at hjælpe deres lokale yndlingsbutikker.





Den virkelige krise for de fleste af de lokale butiksejere er naturligvis de færre kunder og faldet i omsætningen. I stedet for bare at lytte til — og fortælle alle de triste historier om, hvad der gik galt, besluttede avisen sig for at handle. En ny journalistisk kampagne blev oprettet. Og efter kun tre uger havde mere end 1880 lokale borgere været en del af kampagnen — “Sæt pris på din by”. Læserne deltog ved at fortælle, hvorfor de bruger netop denne lokale butik, og avisen giver tilbage ved at lave et lotteri, hvor der hver dag trækkes lod om en af læsernes ​​historier. Den læser, der har skrevet dagens historie, får sin historie i avisen, og modtager et gavekort til de lokale butikker. Chefredaktøren skriver; “Vi beder dig ikke om at købe mere, end du normalt gør — men at handle så normalt og lokalt som du kan.” Læs mere om “Sæt pris på din by” her:


Læs mere her

3. Digitale læserredaktionsmøder





Normalt inviterer mediehuset sine læsere til læsermøder næsten hver uge. Men i løbet af denne særlige periode er det naturligvis ikke muligt. I stedet bliver nogle af møderne gjort digitale. Et eksempel er, når en lokalredaktion inviterer til et læser-redaktionsmøde, hvor læserne kan fortælle reporterne, hvilke historier de gerne vil have i avisen, og hvilke spørgsmål, de har brug for svar på. Næsten 200 mennesker deltog i det første digitale redaktionsmøde, og næsten 5000 har set det, efter, det var live. Mødet blev afholdt og sendt via facebook-live, og kommentarsporet er fyldt med gode spørgsmål, som lokalredaktionen nu arbejder på at finde svar på. Læs mere og se mødet her:


Se mere her

4. Hjælp dine læsere med at hjælpe sig selv





I et lokalsamfund er mennesker afhængige af hinanden. I de gode tider og i de dårlige. I byen Faaborg besluttede den lokale redaktion at bruge det til at hjælpe alle med at komme igennem denne svære periode. Den journalistiske kampagne “Faaborg hjælper Faaborg” blev oprettet. Fyens Stiftstidendes lokalredaktion, der også udgiver Faaborg ugeavis slog sig sammen med en lokal konkurrent og gjorde kampagnen til noget, som alle i samfundet kunne dele. Kampagnen inkluderer et online show med lokale berømtheder, en t-shirt med lokalt slogan og en masse andre ideer. Alle de penge, der indsamles gennem de forskellige tiltag, skal enten bruges på en byfest eller gå til en fond, hvor lokale virksomheder kan få hjælp. Hvor pengene ender med at blive brugt, bliver afgjort af byens borgere, der gennem en afstemning sender pengene enten den ene eller den anden vej. Men uanset, hvad borgerne vælger, bliver der skabet en følelse af at høre sammen og kunne gøre en forskel sammen i denne mærkelige tid. Læs mere om “Faaborg hjælper Faaborg” her:


Læs mere her

5. Husk at lytte til de unge





De unge bliver ofte udeladt af samtalen i nyhedsdebatten. Det skete også i begyndelsen af ​​korona-dækningen hos Fyens Stiftstidende. Men avisen besluttede at lytte til de unge og hjælpe dem med at få deres stemme hørt. For at få historierne tog avisen fat i deres netværk af lokale gymnasier, hvor lærerne hjalp med at få historierne fra deres studerende. De unge fortæller om, hvad det betyder for dem at være udelukket fra de fysiske fællesskaber, og hvad de håber, det vil gøre ved fællesskaberne på den anden side af krisen. Historierne bliver afleveret som artikler, podcasts og video, og de offentliggøres af de lokale medier under lockdown for at få de unge stemmer hørt. Avisen skabte derudover et partnerskab med museum for kommunikation; Enigma, der efterfølgende vil samle de unges historier historier og skabe en udstilling med de unges oplevelser af fællesskabet i Coronaens tid. Læs mere om projektet her:


Læs mere her

6. Lyt højere





I perioden med corona har journalisterne på Fyens Stiftstidende brugt en masse forskellige måder at nå ud til deres publikum på. En af dem er gennem publikumsinddragelsesværktøjet Hearken. Hearken hjælper journalisterne med at lytte til publikum på en struktureret måde. Med et indlejringsmodul under hver artikel spørger journalisterne læserne, hvad de vil læse om — og herudfra kan journalisterne besvare spørgsmål og samtidig gøre deres journalistik langt mere relevant for modtagerne. Tallene viser, at de artikler, der er lavet baseret på Hearken-spørgsmål, både bliver læst mere og i længere tid, end avisens andre artikler i gennemsnit. Læs mere om Hearken her:


Læs mere her

Room of Solutions
Gerd Maria May
Johannevej 43, 5000 Odense C, Danmark | CVR nr: 41538112
| +45 2464 2516 | Gerdmay@gmail.com



ROOM OF SOLUTIONS